🇬🇧 ENGLISH

Започна проектот БАЗА НА ВЕШТИНИ – QR ПРАКСА

Во рамките на Механизмот на Европската Унија за граѓанска отпорност Здружението за афирмација на дигиталната култура QR Општество го започна проектот БАЗА НА ВЕШТИНИ QR ПРАКСА поддржан од Европската Унија а имплементиран од CPM конзорциумот од Естонија.

Проектот е замислен да ја поттикне комуникацијата меѓу бизнис секторот и учениците во средните стручни училишта во Битола, кои се обучуваат во струки кои се сметаат за дефицитарни според Агенцијата за вработување и Регионалната Стопанска Комора.

За почеток како пилот училиште е опфатено СОУ Таки Даскало Битола од каде се очекува 300 ученици од дефицитарните струки да се вклучат во обуки за стекнување на т.н. меки вештини потребни при барање работа, а истовремено нивните вештини и податоци да бидат внесени на посебна изработена Интернет Платформа преку која со примена на QR код брзо, лесно и ефикасно ќе се поврзат со 50 фирми од приватниот сектор кои имаат потреба од практиканти.

За целта на проектот Здружението QR ОПШТЕСТВО веќе потпиша Меморандуми за соработка со Регионалната Стопанска Комора Битола како претставник на работодавачите и СОУ Таки Даскало Битола кои изразија подготвеност активно да го овозможат и поддржат реализирањето на овој проект кои има за цел да го намали јазот меѓу понудата и побарувачката на работна сила во битолскиот регион.

QR Society учествуваше на конференцијата за проектот SMART Balkans

Почитувани пријатели и поддржувачи на QR Society,

Со одушевеност ги споделуваме возбудливите вести за нашето неодамнешно учество на првата Регионална конференција на проектот SMART Balkans – Граѓанско општество за поврзување на земјите од Западен Балкан.
Ова беше незаборавен настан што ги собра дел од исклучителните умови од Западен Балкан, со цел да се поттикне соработката меѓу граѓанските организации и државите во регионот.

Како претставници на QR Society имавме активно учество во дискусиите на сите панели и можност да споделиме свои предлози и идеи. Еден од клучните предлози што ги презентиравме беше потребата од т.н. „верска писменост“. Сметаме дека ова ќе послужи како средство за избегнување на злоупотреба на верските конфесии за политички цели и како алатка за промовирање на меѓусебното разбирање и идна соработка меѓу припадниците на различните верски заедници. Нашиот предлог наиде на позитивен прием од останатите присутни, влезе во официјалните заклучоци од првиот ден и воодушевени сме што конференцијата го препозна потенцијалот за соработка и активно вклучување на религијата во граѓанскиот сектор.

Во текот на целата конференција имаше изобилство корисни информации презентирани од панелистите и ретки и нови податоци од регионалните истражувања. Целосната отвореност за поставување прашања (без цензура!) за нас беше исклучително искуство. Освен можноста да се вклучиме во суштинските дискусии, имавме можност да ги споделиме своите искуства и знаења и да се поврземе сио другите учесници од регионот.
Како заклучок – нашето учество на првата регионална конференција на проектот SMART Balkans беше исклучително корисно искуство. Изобилството информации и можностите за ангажман и размена ја направија оваа Конференција важен настан за граѓанското општество во Западен Балкан. Со нетрпение очекуваме идни можности да учествуваме на слични настани и да имаме континуирана активна улога во поттикнувањето позитивни промени во регионот.

Ви благодариме за вашата континуирана поддршка на QR Society.

Со почит,
Тимот на QR Society

Центарот за промоција на граѓанското општество (CPCD), во соработка со партнерските организации од Македонија – Центар за истражување и креирање политики (ЦИКП) и Албанија – Институт за демократија и медијација (ИДМ), со поддршка на Министерството за надворешни работи на Кралството Норвешка, во вредност од 17,4 милиони евра, успешно ja реализира на 20 и 21 декември 2022 година во хотел Кју во Подгорица, првата регионална конференција од проектот SMART Balkans – Граѓанско општество за поврзан Западен Балкан.

Конференцијата собра повеќе од 100 учесници од 6 земји од регионот, а на три панели говореа 22 лица од граѓанскиот сектор, верските заедници, медиумите, академската заедница и истражувачите на општествените процеси.

Конференцијата „Слоновите во граѓанскиот простор“ имаше за цел да отвори дијалог за две суштински теми: „Улогата на религијата и верските водачи во општествено-политичките движења и процесите на донесување одлуки во регионот на Западен Балкан“ и „Практики и научени лекции за управување со работна сила и човечки ресурси во граѓанскиот сектор“. Овие предизвици се неискористениот потенцијал за општествено-политички промени.

„Транспарентноста, професионалниот пристап, интегритетот и локалната сопственост се вредности кои секоја организација треба да ги има за да биде релевантна и да има добар углед во своите заедници. Регионалната соработка е важна, особено затоа што ги зближува луѓето и води кон поконсолидиран, попросперитетен, стабилен и побезбеден регион“ – рече Нела Јовиќ, виш програмски советник, Амбасада на Кралството Норвешка во Белград.

Директорката на Центарот за промоција на граѓанското општество Аида Дагуда рече дека „Темите на конференцијата се илустрирани со слонови, што говори за големината на проблемот“.

„Во светло на општите предизвици со кои се соочуваат земјите од Западен Балкан, како што се нискиот економски развој, бавната транзиција и проблемите со владеењето на правото, неопходно е да се укаже на придонесот на религијата и граѓанското општество во сите овие прашања. Религијата е од витално значење за формирање култура, самосвест и национален идентитет на Западен Балкан. Затоа, од суштинско значење е да се разговара за неговото влијание на сите горенаведени области. Посебен проблем во граѓанското општество се човечките ресурси и одливот на работна сила. Проблемот е почест и повидлив отколку во другите региони бидејќи граѓанските организации се непрофитни и работат за повисока мисија. Ја отвораме оваа тема затоа што одговорност на сите нас во граѓанскиот сектор е да обезбедиме благосостојба на сите граѓани“, рече Аида Дагуда.

Проектот SMART Balkan придонесува за зајакнување на партиципативните демократии и евроатлантските интеграции во земјите од Западен Балкан. Овој проект се спроведува во шест земји; сакаме да ја подобриме улогата на граѓанските организации на глобално ниво.

Последниот ден учесниците слушаа за практиките и научените лекции за работната сила и управувањето со човечките ресурси во граѓанскиот сектор, предавање на проф. д-р Илир Гедеши, а исто така разговараа за тоа кој е виновен за одливот на мозоци во граѓанскиот сектор со одлични панелисти и учесници кои придонесоа со многу интересни и суштински прашања.

Вести поврзани со Онлајн младинската кампања за матуранти „Ројал Пром”

Вести поврзани со „И таа може како него”

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist