Чизкејкот Тирамису се состои од основа на мелени бисквити и путер, крем од сирење и неодоливи бисквити натопени во кафе и рум. Десертот не се пече и се приготвува во чаша, па не треба да се грижите дали сте ставиле доволно желатин и дали кремот ќе биде доволно цврст . Покрај тоа, не мора воопшто да ставате желатин во кремот, а не мора ни да го ставите десертот во фрижидер со часови пред да го конзумирате. Можете да го јадете веднаш по подготовката.
![](https://www.kepenci.mk/wp-content/uploads/2022/03/тирамису.jpg)
Во рецептот ви даваме состојки за две лица кои треба да се поделат на две чаши . Ако треба да нахраните повеќе луѓе, дуплирајте ги тројно состојките.
Состојки за бисквитната основа:
- 35 гр мелени бисквити
- 15 гр стопен путер
Состојки за колачиња:
- 50 мл силно црно кафе
- 2 бисквити
- 1 лажичка рум
Состојки за крем сирење:
- 70 гр намаз со сирење
- 60 мл шлаг
- 40 гр шеќер во прав
- малку екстракт од ванила
- засладено какао во прав за посипување
![](https://www.kepenci.mk/wp-content/uploads/2022/03/is-posledna.jpg)
Подготовка:
- Бисквитите измелете ги во прав и измешајте ги со растопениот путер. Добиената смеса притиснете ја на дното на двете чаши.
- Другите две бисквити искршете ги на помали парчиња и потопете ги во мешавината од црното кафе и рум додека не омекнат.
- Со миксер изматете го намазот од сирење заедно со шеќерот во прав и екстрактот од ванила. Посебно изматете го кремот во шлагот и со рака измешајте го со кремовото сирење.
- Додадете дел од кремовото сирење на бисквитната основа. Врз него ставете ги парчиња бисквити потопени во кафе, па додадете го кремастото сирењето и посипете го со засладеното какао во прав.
На здравје