Да се маринира месото или не, е прашање што многу аматери си го поставуваат во кујната. Добрата маринада може да го омекне и најтешкото парче месо, па гастро експертите препорачуваат дефинитивно да ставите поевтини парчиња месо во маринадата.

Состојки за маринадата:
- соја сос 65 мл
- вустершир сос 65 мл
- 65 мл маслиново масло
- 2 чешниња лук
- 2 лажици балсамико оцет
- 1 лажица сок од лимон
- прстофат пипер
- сол
- црн пипер

Подготовка на маринадата:
Измешајте го свежо исцеден лимон со ситно сечканиот лук.
Во маринадата додадете соја сос, вустершир, маслиново масло, оцет, сол, црн пипер и кајен пипер.
Сè убаво измешајте и месото прелијте го со маринадата.
Оставете го месото да се маринира најмалку еден час, или преку ноќ.
Ако одлучите да маринирате неколку часа, задолжително ставете го месото во фрижидер.
Кога месото ќе биде подготвено за термичка обработка, испечете го на саканиот начин и послужете го топло.
Добар апетит!