Каранфилчето е тропско дрво познато уште како Syzygium aromaticum, од кое се добива зачинот т.е од неговите сушени цветни стапичиња.
Во минатото се користело најчесто како природна состојка за освежување на здивот, но денес неговата примена е разновидна благодарение на неговиот богат состав.
Еугенолот е негова главна состојка а други минерали кои ги содржи се: калциум, магнезиум, железо, бакар, фосфор, манган, селен, како и витамини Ц, Б6, Е, К, фолна киселина, рибофлавин, ниацин.
Се користи како лек за несоница за регулирање на шеќерот во крвта, ублажување на гадење, лекување на воспаленија на усната шуплина и грло, забоболка а помага при нормална функција на црниот дроб и има аналгетски ефект.
Исто така што го намалува холестеролот и крвниот притисок и ја подобрува функцијата и флексибилноста на артериите,
Има различни рецепти не еден е посебно издвоен и наједноставен бидејќи ја поттикнува работата на дигестивниот тракт, го зајакнува имунитетот и го забрзува метаболизмот и циркулацијата, па е одлично природно средство за поттикнување на процесот на слабеење.
Состојки:
- 1,5 литар вода
- 5 до 10 грама каранфилче
Подготовка:
Каранфилчето се става во стаклено шише со вода и се остава да отстои на темно место 10 дена.
Потоа пијте од него секое утро по 100 милилитри на празен стомак.