Состојки за кора:
- 1 чаша брашно
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 1 чаша ладен путер (исечен на коцки)
- 3/4 шолја ладна вода.
Состојки за полнење:
- 3 круши (излупени и исечени)
- 3 јаболка (излупени и исечени)
- 1 чаша шеќер
- 1 лажичка сок од лимон
- 1 лажичка цимет 3 супени лажици путер
- 1 јајце (изматено)
- 1/4 лажичка цимет.

Подготовка:
Прво направете го тестото со мешање брашно, шеќер и сол во сад. Потоа додадете ги коцките путер. Соединете ја смесата и додадете вода. Мешајте го тестото додека сè не се соедини, а потоа поделете го на два дела и завиткајте го во пластична фолија. Оставете го тестото во фрижидер да отстои еден час. Загрејте ја рерната на 350°C. Откако ќе се излади, развлечете го тестото на набрашнета површина. На дното на садот ставете една кора и исечете ги рабовите.

Потоа подгответе го филот мешајќи ги јаболката, крушите, шеќерот, циметот и сокот од лимон. На долната кора премачкајте го филот, па врз филот додајте го вториот слој за да ја споите горната и долната кора по рабовите. Намачкајте ја кората со изматено јајце, па посипете со шеќер и цимет. Покријте ја питата со фолија и печете околу 30 минути. Отстранете ја фолијата по 30 минути и печете уште 30 минути додека кората не добие боја.
Вашата пита со круши и јаболка е подготвена!
