Тестенини со грав или оргинално “е фаџоли” најчесто се подготвуваат од бел грав. Секако, ова јадење може да се направи и со конзервиран грав, а кога се во прашање тестенините, најчесто се користат мали макарони.
Состојки за паста со грав:
- 500 гр варен грав
- 300 гр суви тестенини
- 100 гр панцета
- 3-4 конзервирани домати
- 2-3 чешниња лук
- 1-2 литри супа од зеленчук по желба
- малку маслиново масло гранче
- свеж рузмарин
- сол и бибер по желба
- рендано сирење по желба
Подготовка на тестенините со грав:
Гравот натопете го вечерта пред да го готвите, исцедете ја водата и варете го следниот ден на вообичаен начин. Во гравот можете да додадете неколку чешниња лук и малку свеж магдонос за подобар вкус. Посолете го гравот само на крајот од готвењето. Гравот гответе го од еден до два часа. Во поголемо тенџере пропржете ја ситно сечканата панцета на малку маслиново масло додека не добиете убава кафена боја. Потоа додадете ги исчистените чешниња лук (на парче) и рузмаринот, и динстајте минута-две. Во тенџерето ставете ги доматите од конзервата, сè убаво измешајте и динстајте неколку минути. Во садот додадете го сварениот грав, сè добро измешајте и динстајте минута-две за да се соединат вкусовите. Потоа додадете ги сувите тестенини и постепено сипете го густинот во тенџерето. Течноста треба да биде околу 5 сантиметри над останатите состојки во тенџерето, бидејќи тестенините ќе впијат многу вода за време на готвењето.
Внимавајте на садот и мешајте го постојано, бидејќи тестенините може да се залепат на дното на тенџерето. Ако забележите дека се залепуваат на дното додадете повеќе вода или. На крај додадете сол и бибер по ваша желба.
Добар апетит!